Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Drożdżówka ze śliwkami, kruszonką i lukrem jogurtowym

"Taką drożdżówkę przygotowuję zawsze z użyciem "magicznej" miski Tupperware - kilka ruchów okrężnych miską i zero wyrabiania, a ciasto pyszota. Dziś do podstawowego przepisu dorzuciłam śliwki, posypałam kruszonką i polałam bardzo prostym lukrem jogurtowym. Mniam!"

Składniki na ciasto drożdżowe:
    Znalezione obrazy dla zapytania Duża miska do ciasta 3 l B 11 tupperware
  • 250 ml mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • paczuszka suszonych drożdży + 1 łyżka cukru + 50 ml ciepłej wody/mleka
  • kilka śliwek 
Składniki kruszonki:
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki 
  • 4 łyżki cukru 
Przygotowanie kruszonki:
Zimne masło, mąkę i cukier rozgnieść palcami do uzyskania niewielkich kawałków ciasta. Jeśli kruszonka jest zbyt sypka,  dodać masła, a jeśli zbytnio się klei dosypać odrobinę mąki. Można na krótko włożyć do lodówki.

Przygotowanie ciasta:
Drożdże instant wsypać do ciepłej (nie gorącej!) wody lub mleka i wsypać 1 łyżkę cukru - zamieszać i odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Mleko, masło i cukier rozgrzać w garnuszku i wlać do miski (nie może być gorące!).
Na to wsypać mąkę, sól, dodać roztrzepane jajo i żółtka oraz podrośnięty rozczyn drożdżowy.
Miskę szczelnie zamknąć i zakręcić zawartością 10-15 razy.
Po otwarciu uformować łyżką kulę na środku miski, ponownie ją zamkną i wstawić do większej miski z ciepłą wodą. Gdy miska się po pewnym czasie rozszczelni, a ciasto nie wyrosło wystarczająco,  należy miskę raz jeszcze zamknąć i poczekać do ponownego rozszczelnienia.
Teraz ciasto wystarczy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskać w nie kawałki śliwek i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką.
Piec do suchego patyczka. Ja piekłam ok. 25 minut w 170 stopniach.
Po wystygnięciu polukrować.

Składniki na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego
Przygotowanie lukru:
Jogurt utrzeć z cukrem. Gdyby masa była za gęsta dołożyć ociupinkę jogurtu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz